Pirties krosnelės. Kaip išsirinkti tinkamiausią?

Pirties krosnelės – prieš 15-20 metų Lietuvoje žmonių požiūris į pirtis ir jų krosneles buvo labai paprastas. Buvo manoma, kad pastačius bet kokią malkinę pirties krosnelę, gaunasi puiki pirtis. Ir nesvarbu koks gamintojas ar konstruktyvas. Taip mąstė tikriausiai 95 % žmonių. Dominavo tos pačios saunos tipo krosnelės ir nedaug žinių buvo apie tikrą Lietuvišką pirtį. Šiomis dienomis požiūris iš esmės keičiasi dėl didelės informacijos sklaidos. Tam, kad galėtumėte išsirinkti jums tinkamiausią pirties krosnelę, pirmiausia, panagrinėkime kokie pirties krosnių tipai yra:

  1. Elektrinės krosnelės saunoms
  2. Pastovaus kūrenimo krosnelės
  3. Periodinio veikimo krosnys
  4. Pastovaus kūrenimo ketaus krosnelės
  5. Dūminės krosnys

Elektrines krosneles dažniausiai renkasi žmonės, kurie į pirtį eina retai. Arba tie, kurie neturi nei laiko, nei noro ruošti malkas, bei kūrenti krosnį. Taip pat tie, kurie neturi galimybės įsirengti kaminą. Didelis privalumas yra tas, kad pirties krosnelė paruošiama per 30-50 min. Ir yra galimybė ją įjungti nuotoliniu būdu. Minusas tas, kad šios krosnelės neišgauna didesnės drėgmės. Todėl galima mėgautis daugiau saunos režimu. Kai temperatūra aukštesnė ir santykinė drėgmė yra žema.

Pastovaus kūrenimo ir periodinio veikimo pirties krosnelės

 

Pastovaus kūrenimo krosneles renkasi pirties mėgėjai, kurie mėgsta visą pirties procesą. Nuo jos paruošimo, kūrenimo iki vanojimo procedūrų. Jas paruošti užtrunka 2-4 valandas, todėl tam reikia turėti laiko. Pliusas, kad su tokiomis pirties krosnimis galima išgauti drėgnesnį rėžimą. Bet minusas, kad jos vartoja daug malkų ir didesnės šeimos ar draugų ratui gali neužtekti galios vanojimo procesams.

Jeigu paklaustumėte profesionalaus pirtininko kokia pirties krosnis yra geriausia, tai dauguma atsakytų, kad tai yra periodinio veikimo krosnis. Pagrindinė priežastis – labai aukšta krosnies užkrovos temperatūra – +500° ir daugiau. Nuo tokios užkrovos garas yra minkštas ir smulkiadispersinis. Minusas tas, kad jos užima daug vietos, reikia kūrenti 4 ir daugiau valandų bei išiminėti žarijas. Taip pat užkrovos akmenys paprastai ilgai neatlaiko ir subyra. Todėl reikia dažnai perrinkinėti ir keisti. Dažnu atveju yra naudojama ketaus luitų užkrova. Tuomet tarnavimas gali siekti ir daugiau nei 100 metų.

Pastovaus kūrenimo ketaus pirties krosneles renkasi pirties gurmanai bei profesionalūs pirtininkai. Kadangi jos lengvai išgauna idealų pirties režimą 60/60 temperatūra/drėgmė. O jos ketaus užkrovos temperatūra viršija +500°. Dėl to išgaunamas minkštas smulkiadispersinis garas. Šios pirties krosnelės užima mažai vietos ir paruošiamos per 1-1,5 valandos. Bei yra praktiškai neužpilamos. Taip pat, puikiai džiovina garines bei šildo ir kitas pirties patalpas. Pliusas, kad jų tarnavimo laikas gali būti iki 30 metų. O dėl unikalaus degimo konstruktyvo, praktiškai 2 kartus mažiau sunaudoja malkų nei įprastinės krosnys. Minusas, kad neteisingai eksploatuojant gali atsirasti korozija. Nors tai yra išsprendžiama ir neturi įtakos jos ilgaamžiškumui.

Dūminės krosnys

 

Dūminės pirties krosnys yra mūsų senolių naudotos krosnys, kurias ir šiandien mielai renkasi pirties gurmanai. Jos neturi kamino, dėl to yra juodos viduje. Jas reikia kūrenti 4 ir daugiau valandų ir reikia išiminėti žarijas. Pliusas – minkštas garas. Minusas – ilgas paruošimo laikas ir kvapas ne visiems patinka.  

Linkime pasirinkti geriausiai jums tinkamą pirties krosnelę ir džiuginti artimuosius bei svečius savo pirtimi. O mes esame visuomet pasiruošę jums padėti išsirinkti geriausią variantą. Suteikti visas reikiamas konsultacijas. Susisiekite su mumis šiais kontaktais, jei turite klausimų ar sunku išsirinkti.

Gero garo!

 

 

Sigitas Pašakinskas
Pirčių ekspertas